Hlavní informace

Vystřihovánku tokamaku Golem připravil pro své čtenáře časopis ABC (vyšel v čísle 22/2019) a redakce dovolila, abychom papírový model mohli nabídnout i těm, kterým se do rukou nedostal.

"Slepený válec reaktoru společně s dílem 9 zasuňte na střed rámu a pojistěte lepidlem." Stačí pět kroků a získáte vlastní fúzní tokamak Golem! Stačí k tomu nůžky, lepidlo, trocha šikovnosti. :-)

1) Tokamak Golem(.pdf)

Návod na slepení:

  1. Nejprve podlepte a nechte proschnout díly 7, 14 a 15.
  2. V první fázi z části 1, rámu, odstraňte vložené části a naohýbejte ho. Potom k sobě slepte díly 2 a 3 tak, aby tvořily vnitřní stranu rámu s barevnou stranou směrem dovnitř. Rám pak slepujte po jednotlivých chlopních ze všech těchto tří částí a nakonec uzavřete oba boky.
  3. Následně slepte díly 4, 5 (oba 2×) do krabiček a připevněte je na určená místa rámu. Pak vždy ze dvou částí 6, 7 a 8 sestavte podložku pod rám a po slepení celou konstrukci na obě podložky upevněte. Díl 9 slepte a prozatím odložte stranou.
  4. Díl 10 na jednom z kratších konců osaďte chlopní 11 a pak jej vytvarujte do kruhového tvaru. Obě okruží 13 spojte pomocí válce 12 kresbou směrem dovnitř tak, aby dvě malé červené značky na dílech 13 byly přímo naproti sobě. Od červených značek začněte celek z dílů 12 a 13 lemovat dílem 10 s chlopní 11. Střed chlopně 11 musí navazovat na červené značky obou okruží 13.
  5. Slepený válec reaktoru společně s dílem 9 zasuňte na střed rámu a pojistěte lepidlem. Na reaktor shora nalepte podlepené díly 14 (4×), 15 (2×) a ze stran 16, 17 (oba 4×) a 18, 19 (oba 2×). Na závěr model pečlivě vyretušujte (především na ohybových hranách) příslušnými barvami.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.